پنجشنبه, ۹ فروردین , ۱۴۰۳

اندازه گیری مهندسی و ابزار دقیق

۲۴ مهر , ۱۴۰۰

اندازه گیری مهندسی عبارت است از اندازه گیری ابعاد اعم از : طول ضخامت، قطر، پخی، زاویه، تختی، فورم و غیره.

مطابق معمول، اندازه گیری قطعه بعد از اینکه تولید شد، انجام می شود، این شیوه به بازرسی پس فرآیندی موسوم است.

واژه ی بازرسی، در اینجا، به معنی آزمودن ابعاد محصولی است که تولید شده یا در حال تولید است و پی بردن به این که آیا این ابعاد از دقت ابعادی مشخص شده برخوردارند یا نه.

 

امروزه روند به سمت اندازه گیری قطعه در ماشین و ضمن تولید پیش می رود؛ این روش اندازه گیری بازرسی در – جریان، در خط یا زمان واقعی نامیده می شود.

 جنبه ای مهم از اندازه گیری در فرآیند تولید تلرانس ابعادی، یعنی، تغییرات مجاز در ابعاد یک قطعه است.

تلرانس ها به دلیل آنکه نه تنها بر کارکرد درست یک محصول اثر می گذارند، بلکه هزینه های تولید را نیز تحت تاثیر قرار می دهند، از اهمیت خاصی برخوردارند؛ به طور کلی، هر چه تلرانس  کمتر باشد، هزینه تولید بیشتر است.

استادارد های اندازه گیری

نخستین تجربه هر کس برای اندازه گیری معمولا استفاده از یک خط کش ساده، برای اندازه گیری طول ( ابعاد خطی ) است. یک خط کش با خطوطی به فاصله های معین، اغلب ۱ میلی متر درجه بندی می شود.

بنابراین، ما خط کش را به عنوان یک استاندارد که ابعاد با آن اندازه گیری می شود، به کار می بریم. طبق معمول در کشور های انگلیسی زبان از واحد های  اینچ و فوت برای اندازه گیری طول استفاده می شود.

در نتیجه، مشاهده تغییرات چشم گیر در طول یک فوت غیر عادی نیست. اما در بیشتر بخش های دنیا، از متر ( و سیستم متری ) به عنوان استاندارد استفاده می شود.

در اصل، یک متر به صورت یک ده میلیونیم فاصله بین قطب شمال و خط استوار تعریف شده است.بعد ها طول متر اصلی فاصله بین دو خراش روی یک میله پلاتین – ایریدم محسوب شد، که در شرایط کنترل شده ای در یک ساختمان خارج از پاریس نگهداری می شود.

وسایل مدرج خطی

وسایل مدرج خطی برای اندازه گیری طول ( اندازه گیری های خطی ) یا زاویه ( اندازه گیری های زاویه ای ) به کار می روند. مدرج به معنی این است که این وسایل برای نشان دادن کمیت خاصی درجه یندی یا علامت گذاری شده اند.

اندازه گیری های طولی

از چندین وسیله اندازه گیری طول می توان برای خواندن ابعاد به طور مستقیم استفاده کرد:۱-مترها ۲- کولیس ها ورنیه ۳- میکرومتر ها ۴- توری های تفرق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *