چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳

مته کاری و انواع مته

۱۴ مهر , ۱۳۹۹

 مته کاری چیست ؟ هنگامی که محصولات گوناگون اطرافمان را بازرسی می کنیم، در می یابیم که اکثر آنها چندین سوراخ دارند. سوراخ ها اغلب با به منظور مونتاژ با اتصالاتی نظیر پیچ های بلند، پیچ های کوتاه و پرچ ها (که هر یک نیازمند یک سوراخند) و یا برای دسترسی به داخل یک قطعه در نظر گرفته شده اند. برای مثال، به تعداد پرچ های روی بدنه یک هواپیما یا پیچ های کی سر بلوکه موتور و اجزای مختلف در زیر کاپوت یک خودرو توجه کنید.

مته

سوراخکاری از جمله مهمترین اعمال در تولید است. در تولید موتور خودرو، هزینه سوراخ کاری از بیشترین هزینه های ماشینکاری است. مته کاری یکی از فرایندهای عمده و متداول سوراخکاری است؛ فرایندهای دیگر برای ایجاد سوراخ عبارتند از: سنبه زنی و فرایندهای گوناگون ماشینکاری پیشرفته .

مته ها

مته ها به دلیل آن که معمولا دارای نسبت طول – به – قطر زیادی اند، بنابر این قابلیت ایجاد سوراخ های به نسبت عمیق را دارند. اما، بسته به قطرشان، تا اندازه ای ارتجاعی اند و باید برای ایجاد سوراخ های دقیق و جلوگیری از شکست، با احتیاط زیادی استفاده شوند. به علاوه، براده هایی که در داخل قطعه کار تولید می شوند باید در جهت خلاف حرکت محوری مته حرکت کنند. در نتیجه، دفع براده و کارایی مایعات برشکاری می تواند مشکلات چشمگیری در منه کاری پدید آورد.

 اغلب، سوراخ هایی که با مته کاری ایجاد می شوند اندکی بزرگتر از قطر مته (بزرگتر از اندازه اند، به طوری که با نگاه می توان دریافت که یک مته به آسانی از سوراخی که خود ایجاد کرده، بیرون می آید. این مقدار بستگی به کیفیت مته، تجهیزات مته کاری مورد استفاده و نیز روش مته کاری دارد.

مته کاری

سوراخ ایجاد شده در بعضی از مواد فلزی و غیر فلزی بسته به خواص حرارتی آنها به واسطه ی کاری به مقدار چشم گیری منبسط می شود، به طوری که سوراخ نهایی می تواند کوچکتر از قط سوراخ های مته کاری شده ممکن است برای صافی سطح و دقت ابعادی بهتر، تحت عملیات بعدی، مان زنی دقیق قرار گیرند. مته ها اغلب در سطح تحتانی و در محل بیرون آمدن سر مته از قطعه کار، پلیسه مستلزم عملیات پلیسه زدایی است.

مته مارپیچ :

متداول ترین مته، مته مارپیچ با نوک استاندارد است 

الف). مشخصات اصلی نوک مته عبارتند از : زاویه نوک، زاویه آزاد لبه، زاویه قلم و زاویه مارپیچ. شکل سر مته طوری است که زاویه شیب نرمال و سرعت  لبه برش متناسب با فاصله از مرکز مته، تغییر می کند.

به طور کلی، دو شیار حلزونی (خیاره) در طول مته وجود دارد و براده های به وجود آمده از این شیارها به بالا مرا. می شوند. این شیارها به عنوان راهی برای عبور مایع برشکاری و رسیدن تا لبه های برش نیز عمل می کنند. بعضی نشده دارای سوراخ های طولی داخلی اند که از طریق آنها مایعات برشکاری با فشار عبور می کنند و روانکاری و خنک کاری را بهبود می بخشند و براده ها را می شویند و می برند.

مته کاری

مته هایی با سیستم براده شکن که در امتداد لبه های برشی با سنگ زنی ایجاد شده اند، وجود دارد. این اجزاء در شکستن براده ها در مته کاری با ماشین های خودکار (که در آنها دفع براده های دراز بدون کمک اپراتور ضروری است) از اهمیت برخوردارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *