جستجو کردن

همانطور که می دانید کامپوزیت ها نقش مهمی در صنعت کشورمان دارند؛ از این رو در این مقاله به بررسی انواع کامپوزیت ها می پردازیم.

انواع کامپوزیت ها عبارتند از:

کامپوزیت زمینه ای فلزی ( MMC )

مزیت های یک کامپوزیت زمینه ای فلزی نسبت به کامپوزیت زمینه ای پلیمری عبارتند از: ضریب الاستیسیته بالا، مقاومت به دمای بالا و چقرمگی و انعطاف پذیری بالاتر.

کامپوزیت ها

محدودیت های آن چگالی بالاتر و دشواری بیشتر در فرآوری GPa تغییر می کند و استحکام کششی در محدوده MPa 3000 است.

الیاف برن، در یک زمینه آلومینیومی به دلیل سفتی ویژه بالا، وزن سبک و ضریب هدایت حرارتی بالای آنها، به عنوان تکیه گاه های سازه ای لوله ای در سفین، فضایی مدار پیما مورد استفاده قرار می گیرد.

کامپوزیت زمینه ای سرامیکی ( CMC )

کامپوزیت های دارای زمینه ای سرامیکی به دلیل مقاومت بالالی آنها نسبت به دماهای بالا و محیط های خورنده، از دیگر محصولات مهم در مواد مهندسی اند.

کامپوزیت ها

سرامیک ها مستحکم و سفتند و در دمای بالا مقاومت می کنند ولی اغلب چقرمگی ندارند.

مواد زمینه ای که استحکامشان را تا دمای ۱۷۰۰ درجه سانتی گراد حفظ می کنند سیلیکون کارباید، سیلیکون نیترات، اوکسید آلومینیوم و مولیت ( ترکیبی از آلومینویم و سیلیس و اکسیژن ) هستند.

کامپوزیت زمینه کربن کربن

کامپوزیت زمینه کربن – کربن که بیشتر استحکام خود را تا دمای ۱۷۰۰ درجه سانتی گراد حفظ می کنند ( هر چند فاقد مقاومت به اکسیداسیون در دماهای بالا می باشند) در حال توسعه اند.

فنون مختلفی برای اصلاح خواص مکانیکی کامپوزیت ها ی زمینه سرامیکی، به ویژه چقرمگی آنها مراحل آزمایش را می گذراند.

کاربردها :

کاربرد های آنها در موتور های جت و خودرو، تجهیزات معدنکاری اعماق دریا، مخازن تحت فشار، اجزای سازه ای، ابزارهای برش و قالب های اکستروژن و کشش فلزات است.

کامپوزیت های دیگر

ممکن است کامپوزیت ها  پوشش های گوناگونی را در فلزات پایه داشته باشند.

 نمونه هایی از آنها آبکاری آلومینیوم و فلزات دیگر روی پلاستیک ها، برای منظور های تزئینی، لعاب ها و پوشش های شفاف ( شیشه مانند) روی سطوح فلزاتند که برای کاربردهای مختلف کاری یا تزیینی استفاده می شوند.

کامپوزیت جدیدی تولید شده، که متشکل از ذرات گرانیت در یک زمینه اپوکسی است. این کامپوزیت دارای استحکام بالا ، ظرفیت استهلاک خوب و ویژگی اصطکاکی خوب است.